home

gebouw

gemeente

organisaties
Informatie Agenda & diensten Contact ANBI & privacy

Agenda en diensten

Op deze pagina vindt u informatie over onze diensten en onze muziekdiensten. Informatie over concerten die in de kerk plaatsvinden vindt u op deze pagina van de Stichting Verhuur Binnenstadskerken.

Diensten

De diensten vinden iedere zondag om 10:00 uur plaats in het kerkgebouw aan de Haddingestraat 23, 9711 KC Groningen, tenzij anders vermeld. Andere locaties en tijden zijn rood gemarkeerd.

Datum Kerkelijk jaar Voorganger Aanvang Informatie
24 mrtOculiDs. R.P. Yetsenga10:00---
31 mrtLaetareDs. L. v.d. Weide10:00Regiodienst Stadskanaal (Doopsgezinde kerk, Boerendiep 6 Stadskanaal)
Bekijk flyer
31 mrtLaetareDs. D.Th. Strasser17:00Cantatevesper Bach. Na de vesper kunt u genieten van een eenvoudige maaltijd. Aanmelden is gewenst (info@elgg.nl) Eigen bijdrage €5,-
7 aprJudicaMw. Ds. A.J. van Ess10:00---
14 aprPalmzondagDs. R.P. Yetsenga10:00---
18 aprWitte DonderdagMw. Ds. M.Overbosch e.a.19:30Dienst met Remonstrantse en Doopsgezinde gemeenten in Doopsgezinde kerk (Oude Boteringestraat 33)
19 aprGoede VrijdagMw. Ds. M. Overbosch e.a.19:30Dienst met Remonstrantse en Doopsgezinde gemeenten in Remonstrantse kerk (Coehoornsingel 14)
20 aprStille ZaterdagMw. Ds. M. Overbosch e.a.22:00Dienst met Remonstrantse en Doopsgezinde gemeenten
Bekijk flyer
21 aprPasenMw. Ds. M. Overbosch10:00Cantatedienst Bach
28 aprQuasi modo genitiDs. R.P. Yetsenga10:00---

Diensten verder in de toekomst vindt u bij toekomstige diensten. Afgelopen diensten kunt u vinden in het archief.

Muziekdiensten

De flyer met actuele informatie over de muziekdiensten kunt u hier downloaden.

Muziekdiensten seizoen 2018/2019
Bekijk flyer
zondag 31 maart (Laetare)
aanvang 17:00 uur.
J.S. Bach, cantate Widerstehe doch der Sünde BWV 54
J.S. Bach, koralen uit de Johannes-Passion BWV 245
Lutherse Bach Academie (projectkoor, solisten & barok-orkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda
David van Laar (altus)
www.luthersbachensemble.nl

Ook BWV 54 is weer een solocantate, de eerste vermoedelijk, en een bijzonder werk. Direct horen we het dringende, insisterende Wiederstehe! In deze openingsaria duwt het dissonante strijkersensemble - felle septiemen - ons weg van zonde en duivel. Duidelijk is dat hier strijd geleverd wordt. Na het recitatief met het scherp snijdende Schwert, volgt al de afsluitende aria: een fugatisch opgezet trio voor alt, violen en altviolen op de constatering Wer Sünde tut, der ist vom Teufel. Van deze strenge afsluiting zegt Albert Schweitzer: 'Harmonisch is dit deel van een ongehoorde hardvochtigheid'.
Na de vesper kunt u genieten van een eenvoudige maaltijd. Aanmelden is gewenst (info@elgg.nl) Eigen bijdrage €5,-
Bekijk flyer
zondag 21 april (Pasen)
aanvang 10:00 uur.
Johann Ludwig Bach (1677-1731), Paascantate Denn du wirst meine Seele nicht in der Hölle lassen
Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barok-orkest)
Antje van der Tak (sopraan), David van Laar (altus), Gerben Bos (tenor), Michiel de Vries (bas)
www.luthersbachensemble.nl

De zogenaamde Meiniger Bach, Johann Ludwig, schreef dit ontroerende werk voor het hoogfeest van Pasen. Hij opent dan ook met koper en pauken, in een soort Intrada, waarna de sopraan bijna lieflijk-naïef reciteert. Dan volgen kleine delen elkaar rap op; ze kunnen nauwelijks aria's genoemd worden, maar zijn wel expressief geschreven. Op een duet voor vrouwenstemmen - met schwarze Todesmacht - volgt direct met trompetten en al triomfantelijk 'Entsetzet euch nicht', want de Gekreuzigte ist nicht hie, eindigend in een mooi en effectief diminuendo. Er is zelfs een iets melancholiek deeltje, een duet waarin Tod, Teufel en Sünde de muziek kleuren. Een bijzondere Paascantate waarin veel te beleven valt!
zondag 19 mei (Cantate)
aanvang 17:00 uur.
J.S. Bach, cantate Bleib bei uns, denn es will Abend werden BWV 6
Cantatekoor Eelde-Paterswolde & barok-ensemble o.l.v. Vincent van Laar


"Een poëtisch meesterwerk in muziek" noemde Schweitzer het openingskoor van deze cantate. De Emmaüsgangers smeken de intrigerende wandelaar, de niet herkende Jezus, bij hen te blijven, met steun van hobo's en hobo da caccia. Het driedelige openingskoor heeft in het midden een frisse dubbelfuga! De aria die volgt, met de sfeer van de vallende avond, is voor alt met hobo da caccia en pizzicato cello. De sopranen zingen dan boven de violoncello piccolo een koraal dat Bach bewerkte voor de serie Schübler-koralen. De tweede aria van deze cantate is voor tenor met strijkers, en heeft door de vele voorhoudingen - Licht, Worts - en de vallende figuren, in de partij van zowel van solist als strijkers een vertrouwend vragend karakter. Een koraal uit het atelier van Luther besluit deze cantate.

Afgelopen muziekdiensten kunt u vinden in het archief.