home

gebouw

gemeente

organisaties

Muziekdienstenarchief

Oude muziekdiensten zijn hier ter informatie beschikbaar. Actuele muziekdiensten vindt u onder agenda en diensten.

Muziekdienstenarchief
zondag 20 oktober (18e zondag na Trinitatis)
aanvang 10:00 uur.
J.S. Bach (1685-1750), cantate Ich habe meine Zuversicht, BWV 188
J.S. Bach (1685-1750), koordelen uit de Lutherse Mis in g, BWV 235
Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barok-orkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda
Theo Jellema (orgel solo), Antje van der Tak (sopraan), Minho Jeong (altus), Jasper Dijkstra (tenor), Henk Timmerman (bas)
www.luthersbachensemble.nl
In de Martinikerk.
Een feestelijke sinfonia met een spannende orgelsolo opent dit kleinood. De daaropvolgende tenor-aria houdt het midden tussen een sarabande en een polonaise, tegelijk geruststellend én energiek. Het orgel speelt weer een prominente rol in de alt-aria, waarin bij de woorden Kreuz en Pein lange sleepjes - appogiatura's - die klagende woorden klankbeeld geven. Na een fel recitatief met gebroken akkoorden sluit de cantate af met de lieflijke melodie van het koraal Auf meinen lieben Gott.
zondag 4 augustus (7e zondag na Trinitatis)
aanvang 10:00 uur.
J.S. Bach (1685-1750), Trauerode BWV 198
Luthers Bach Ensemble (ripiënisten & barok-orkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda
Lucie Chartin (sopraan), David van Laar (altus), Jasper Dijkstra (tenor), Henk Timmerman (bas)
www.luthersbachensemble.nl
Speciale festival cantatedienst ("auf Deutsch") i.k.v. de Groninger Orgelzomer | 300e sterfjaar van orgelbouwer Arp Schnitger
Deze rijke, maar uiteindelijk 'wereldse' Trauerode is in de 19e eeuw tekstueel omgewerkt voor kerkelijk gebruik, maar wel bij de oorspronkelijke briljante muziekpartituur. Het openingskoor is een dicht geweven lamento, dat doet denken aan het slotkoor van de Mattheus Passie. Treffend zijn in deel vier de doodsklokken die, prachtig georkestreerd, slechts elf maten beieren. De laatste aria is fraai van tekstuitbeelding, vooral op het woord 'ewig', terwijl arabesken van de fluit bijna romig de 'Seligkeit der Frommen' suggereren. De 19e-eeuwse bewerker heeft een aantal koralen tussen Bachs delen geflanst.
zondag 19 mei (Cantate)
aanvang 17:00 uur.
J.S. Bach, cantate Bleib bei uns, denn es will Abend werden BWV 6
Cantatekoor Eelde-Paterswolde & barok-ensemble o.l.v. Vincent van Laar
"Een poëtisch meesterwerk in muziek" noemde Schweitzer het openingskoor van deze cantate. De Emmaüsgangers smeken de intrigerende wandelaar, de niet herkende Jezus, bij hen te blijven, met steun van hobo's en hobo da caccia. Het driedelige openingskoor heeft in het midden een frisse dubbelfuga! De aria die volgt, met de sfeer van de vallende avond, is voor alt met hobo da caccia en pizzicato cello. De sopranen zingen dan boven de violoncello piccolo een koraal dat Bach bewerkte voor de serie Schübler-koralen. De tweede aria van deze cantate is voor tenor met strijkers, en heeft door de vele voorhoudingen - Licht, Worts - en de vallende figuren, in de partij van zowel van solist als strijkers een vertrouwend vragend karakter. Een koraal uit het atelier van Luther besluit deze cantate.
zondag 21 april (Pasen)
aanvang 10:00 uur.
Johann Ludwig Bach (1677-1731), Paascantate Denn du wirst meine Seele nicht in der Hölle lassen
Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barok-orkest)
Antje van der Tak (sopraan), David van Laar (altus), Gerben Bos (tenor), Michiel de Vries (bas)
www.luthersbachensemble.nl
De zogenaamde Meiniger Bach, Johann Ludwig, schreef dit ontroerende werk voor het hoogfeest van Pasen. Hij opent dan ook met koper en pauken, in een soort Intrada, waarna de sopraan bijna lieflijk-naïef reciteert. Dan volgen kleine delen elkaar rap op; ze kunnen nauwelijks aria's genoemd worden, maar zijn wel expressief geschreven. Op een duet voor vrouwenstemmen - met schwarze Todesmacht - volgt direct met trompetten en al triomfantelijk 'Entsetzet euch nicht', want de Gekreuzigte ist nicht hie, eindigend in een mooi en effectief diminuendo. Er is zelfs een iets melancholiek deeltje, een duet waarin Tod, Teufel en Sünde de muziek kleuren. Een bijzondere Paascantate waarin veel te beleven valt!
zondag 31 maart (Laetare)
aanvang 17:00 uur.
J.S. Bach, cantate Widerstehe doch der Sünde BWV 54
J.S. Bach, koralen uit de Johannes-Passion BWV 245
Lutherse Bach Academie (projectkoor, solisten & barok-orkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda
David van Laar (altus)
www.luthersbachensemble.nl
Ook BWV 54 is weer een solocantate, de eerste vermoedelijk, en een bijzonder werk. Direct horen we het dringende, insisterende Wiederstehe! In deze openingsaria duwt het dissonante strijkersensemble - felle septiemen - ons weg van zonde en duivel. Duidelijk is dat hier strijd geleverd wordt. Na het recitatief met het scherp snijdende Schwert, volgt al de afsluitende aria: een fugatisch opgezet trio voor alt, violen en altviolen op de constatering Wer Sünde tut, der ist vom Teufel. Van deze strenge afsluiting zegt Albert Schweitzer: 'Harmonisch is dit deel van een ongehoorde hardvochtigheid'.
Na de vesper kunt u genieten van een eenvoudige maaltijd. Aanmelden is gewenst (info@elgg.nl) Eigen bijdrage €5,-
zondag 27 januari (derde zondag na Epifanie)
aanvang 10:00 uur.
J.S. Bach, solo-cantate Der Friede sei mit dir BWV 158
Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, bas & barok-orkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda
David Greco (bas)
www.luthersbachensemble.nl
Dit wonderlijke werk opent met een recitatief waarin drie maal een arioso verschijnt met als tekst "Der Friede sei mit dir". Hoewel deze korte cantate bekend staat als een van de (drie) solocantates voor bas, is er in het tweede deel, de bas-aria, een sopraanpartij die de cantus firmus van een koraal zingt. Deze koraalmelodie van Rosemüllers voor Welt ade, ich bin dein müde, wordt dan nog verdubbeld door de hobo, terwijl de viool de guirlandes bij de baspartij verzorgt. De tekst van bovengenoemd koraal is het thema van de cantate: van wereldse zorgen naar het verlangen naar hemelse vreugde. Het slot van dit werk is een vers uit het koraal "Christ lag in Todesbanden", een verwijzing naar Pasen.
zondag 6 januari (Epifaniën)
aanvang 17:00 uur.
Gregoriaanse Vesper met werken van Titelouze, Scheidemann, Scheidt, Bach en Böhm
Luthers Bach Ensemble (herenschola) o.l.v. Luuk Dijkhuis
Tymen Jan Bronda (barok-orgel)
www.binnenstadskerken.nl / www.schoonheidmeteenziel.nl
Het muzikale nieuwe jaar begint in de Haddingestraat op Driekoningen.
Op zondag 6 januari zal de herenschola van het Luthers Bach Ensemble een uitvoering met delen uit de gregoriaanse Epifanievesper zingen met daarbinnen een aantal alternatim gezangen. Na een bijzonder succesvolle vesper in het Schnitgerfestival volgt nu een reprise. Luuk Dijkhuis, een van deze zangers, leidt de herenschola. De antifonen zijn deze middag feestelijk gekleurd naar de Wijzen uit het Oosten. Organist Tymen Jan Bronda verzorgt het orgelspel op het nieuwe barok-orgel met werken van Titelouze, Scheidemann, Scheidt, Bach en Böhm.
Van harte welkom!
dinsdag 25 december (kerstmorgen)
aanvang 10:00 uur.
Antonio Lucio Vivaldi (1648-1741), Gloria in D RV 589
Luthers Bach Ensemble (ripiënisten, solisten & barok-orkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda
Antje van der Tak (sopraan), Robert Kuizenga (altus), Michiel de Vries (bas)
www.luthersbachensemble.nl
Dit bekende Gloria klinkt op Kerstmorgen zonder voorafgaand Kyrie, maar komt direct overrompelend binnen met schallend koper en gevaarlijk gewaagde toonsoortwisselingen. Ook in het volgende, vloeiende en stille 'et in terra pax' verrassen de spannende, schuivende modulaties. Het hele stuk ademt opgewektheid, en het is zelfs even een ietsje galant in het duet Laudamus te. Nog sterker is dat het geval in Quoniam tu solus: Vivaldi lijkt hier wel de medewerking van Mozart in te roepen. De theologische kern van het stuk klinkt in het lang uitgesponnen deel 'Domine Deus' - met dalende intervallen - waarin solist en koor afwisselend om ontferming roepen.
zondag 18 november (voorlaatste zondag van het kerkelijk jaar)
aanvang 10:00 uur.
Tomás Luis de Victoria (ca. 1548-1611), Kyrie & Gloria
Eriks Ešenvalds (1977), 'Stars'
Vocaal Ensemble Sirius o.l.v. Augustijn Pool
www.siriuszingt.nl
Na jaren te hebben gezongen in koren van divers pluimage wilden de jonge zangers van Sirius zichzelf uitdagen om eens in kleine bezetting te gaan zingen. Voorheen een sextet, maar inmiddels gegroeid tot een octet. Vandaag hoort u twee bekende ordinarium gezangen van De Victoria. Tomás Luis de Victoria wordt beschouwd als één van de grootste Spaanse componisten van zijn tijd. Victoria leefde tijdens het hoogtepunt van de contrareformatie en de muziek die hij schreef bestond dan ook voornamelijk uit religieuze, vocale werken, zoals missen en motetten.
zondag 28 oktober (22e zondag na Trinitatis)
aanvang 17:00 uur.
Matthias Weckmann (1616-1674), geistliches Konzert Wenn der Herr die Gefangenen
Kamerkoor Tiraña Groningen o.l.v. Tymen Jan Bronda
www.kamerkoortirana.nl
Dit geistliches Konzert is een bijzonder indringende verklanking van Psalm 126, en werd eerder toegeschreven aan Matthias' zoon en Bachs voorganger in Leipzig, Jakob Weckmann. Het vierstemmige koor wordt ondersteund door een vijfstemmig (strijkers-)ensemble bestaande uit violen, gamba's en basso continuo. Vandaag neemt het nieuwe barok-orgel de strijkerspartijen waar. Weckmann is een fijnschilder en heeft aan de beeldrijke taal van de psalm een dankbare tekst. Hij kleurt kernwoorden zoals 'dromen', 'wenen' en 'vluchten' op beeldende en ontroerende wijze in.