gemeente


nieuws

kerk

stichting

links

contact
Evangelisch Lutherse Gemeente GroningenDe lutherse gemeente in Groningen is in de loop van de l7de eeuw ontstaan. Het huidige kerkgebouw, gelegen aan de Haddingestraat 23, is in 1696 ingewijd. Het is de enige kerk in de stad Groningen die haar karakter van schuilkerk heeft behouden. Oorspronkelijk kwam men de kerk binnen via een poort in een laag voorgebouw. De huidige gevel dateert uit 1874, toen men de oorspronkelijke pastorie (Haddingestraat 25-25B) ging verbouwen. De middenpartij wordt benadrukt door een halfronde bekroning met een zwaan, het symbool van Luther. De aangrenzende Lutherzaal, te bereiken via het hofje van het voormalige gasthuis, dateert uit 1925 en werd ontworpen door de architecten Kazemier en Tonkens. Het interieur met zijn parabolische bogen en strakke glas-in-lood ramen, is een markante Groningse variant van de Amsterdamse School. Onlangs is het poortje van het gasthuis in oude staat terug gebracht.

De kerkzaal en Lutherzaal worden zeer regelmatig verhuurd. Wij bevelen u aan vroeg van te voren uw optie of reservering vast te leggen. Voor meer informatie hierover en over de verhuur kunt u contact opnemen met het beheer: Binnenstadkerken Groningen
tel. 050 31 11 277
e-mail:info@binnenstadskerken.nl zie ook de volgende links voor details over de verhuur:

verhuur

De Evangelisch-Lutherse Kerk is gevestigd aan de Haddingestraat 23, 9711 KC te Groningen. De Lutherzaal bevindt zich op hetzelfde adres. Voor meer informatie over verhuur kunt u bellen met Binnenstandskerken tel nr:
050 31 11 277 of stuurt u een
e-mail naar: info@binnenstadskerken.nl

meer lezen:

gemeente - interieur - orgel - adres gebouwcomplex

 

2011 foto R. Steensma

 

 

 

 

]